Wednesday, 24 February 2010

Royalti Dan Realiti Politik Kelantan

TheMalaysianInsider.com
KUALA LUMPUR, Feb 22 — Iklan penjelasan tuntutan wang royalti yang disiarkan kerajaan pusat menerusi akhbar-akhbar Bahasa Malaysia semalam menimbulkan lebih banyak implikasi dan kekeliruan berbanding penjelasan, kata Tengku Razaleigh Hamzah (picture) hari ini.

Justeru tegas beliau, iklan satu halaman itu sekali gus menunjukkan tiada negeri yang mempunyai hak untuk mendapatkan bayaran tunai ataupun royalti termasuk Sabah dan Sarawak.

Kata beliau, iklan muka penuh yang diambil oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan berhujah Kelantan juga tiada hak kepada bayaran minyak di bawah Akta Kemajuan Petroleum kerana sumber minyak yang menjadi persoalan terletak di kawasan tiga batu nautika, yang menafikan hak kesemua negeri.

“Iklan itu gagal untuk menyatakan bahawa kesemua minyak yang diperoleh di Malaysia ditemui di kawasan pesisir lebih dari tiga batu nautika, dan bagaimanapun Petronas (terus) membuat pembayaran kepada negeri-negeri ini.

“Dengan hujah yang diturunkan dalam iklan (semalam), Terengganu, Sabah dan Sarawak juga tidak layak menerima bayaran tunai lima peratus (biasanya dan dengan kurang tepat dirujuk sebagai royalti minyak).

“Kesemua terletak pada budi bicara kerajaan persekutuan,” kata beliau dalam pandangannya dikeluarkan hari ini.

Pada 28 Jan lalu beliau menegaskan pada satu ceramah perdana bahawa Kelantan layak menerima wang royalti lima peratus.

Pun begitu kata beliau, pada tahun lalu Petronas telah membayar RM6.2 bilion dalam bentuk bayaran tunai dengan RM3 bilion kepada Terengganu, RM2.3 bilion kepada Sarawak dan RM0.9 bilion kepada Sabah.

Ahli Parlimen dan Ketua Umno Bahagian Gua Musang ini menambah, oleh itu ada pihak tertanya-tanya atas dasar apa bayaran itu dibuat memandangkan petroleum hanya ditemui di kawasan luar pesisir tiga batu nautika.

Oleh itu tegas beliau, hujah untuk menafikan hak Kelantan daripada memperoleh bayaran tunai lima peratus atas dasar minyak berada di kawasan tiga batu nautika sebenarnya “satu penghinaan kepada kebijaksanaan” seseorang.

Semalam kerajaan pusat mengiklankan penjelasan isu tersebut dalam akhbar-akhbar Bahasa Malaysia dengan menyasarkan pendirian Tengku Razaleigh dan juga Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam iklan satu halaman yang disiarkan di Berita Minggu, Mingguan Malaysia dan Sinar Harian kerajaan pusat mendakwa kenyataan Tengku Razaleigh berhubung isu bayaran royalti kepada Kelantan hanya perlu dilihat sebagai pendapat peribadi beliau semata-mata.

Oleh itu, kerajaan pusat berkata sebarang keputusan yang diambil berkenaan hak pembayaran royalti perlu dibuat berasaskan peruntukan undang-undang yang berkaitan serta perjanjian-perjanjian yang ditandatangani di antara Petronas dengan kerajaan-kerajaan negeri.

Tengku Razaleigh, bekas pengerusi dan pengasas Petronas, menambah bahawa pembayaran wang tunai lima peratus adalah manfaat dinikmati rakyat tetapi telah dinafikan oleh Umno Kelantan selepas 34 tahun bekas perdana menteri Tun Abdul Razak Hussein meninggal dunia.

Katanya, tiada pihak dengan fikiran waras akan melakukan ini sebagai satu tindakan, yang kononnya akan memanfaatkan kedudukan jangka panjang Umno di Kelantan, malah di mana-mana sahaja orang memerhatikan perbuatan seperti ini.

“Saya dituduh meletakkan kepentingan negeri berbanding kepentingan parti. Bagaimanapun isu ini melangkaui (kepentingan) Kelantan.

“Hujah yang diletakkan dalam iklan semalan mengetepikan hak semua negeri dalam soal sumber alam semula jadi, yang merupakan hak kedaulatan mereka,” katanya.

Ia juga menafikan perjanjian antara Petronas dan negeri-negeri terbabit dan mengetepikan tujuan asal penubuhan syarikat tersebut, kata beliau.

“Salah satu implikasi segera diturunkan dalam iklan penjelasan rasmi oleh Kementerian Penerangan semalam ialah Terengganu juga tidak layak untuk mendapatkan bayaran minyak (tunai).

“Ini bermakna selepas memotong kesemua bayaran apabila Terengganu jatuh ke tangan pembangkang (pada 1999) dan digantikan dengan wang ihsan, tiada asas sama sekali bagi janji kerajaan untuk kembali kepada bayaran tunai.

“Kesemua minyak Terengganu ditemui jauh di kawasan pesisir pantai,” katanya.

Disebabkan itu menurut beliau, apa yang terpakai kepada Kelantan juga diguna pakai ke atas Terengganu.

“Pada akhirnya, ia bukan persoalan politik ataupun personaliti.

“Ia bukannya pasal saya atau sesiapa berkata, ataupun di mana PAS dan Umno berdiri,” kata Tengku Razaleigh sambil menambah, ia sebenarnya berkaitan dengan pematuhan kerajaan dengan perjanjian bertulis yang diluluskan oleh Parlimen dan sama ada menghormati prinsip demokrasi berparlimen.

Tegas beliau, sama ada hak orang ramai dipenuhi ataupun tidak ia bergantung kepada siapa mereka mengundi.

“Melayan Terengganu dan Kelantan dengan cara ini, kita menafikan hak mereka kepada wang yang mereka berhak untuk memiliki, menafikan hak kedaulatan negeri mereka dan mengikis demokrasi berparlimen,” katanya.

Buanasuara setuju dengan apa yang dikomenkan seperti dibawah::

1. Inilah kualiti pemimpin UMNO. Buat kerja macam budak-budak. Dah buat silap nak cuba memutarbelitkan fikiran rakyat Kelantan. Macam mana nak tawan Kelantan daripada PAS kalau dok bohong tak habis2. Kesemua telaga minyak dok ada lebih daripada 3km. Kalau dah bagi kat Sarawak, Sabah, Trengganu, pasal apa sampai kat Kelantan buat cerita panjang. Rakyat Kelantan tahu hak mereka. Tak perlu nak bubuh iklan dalam surat khabar.

Semalam Dr. Awang Adek pula guna TV1 untuk menerangkan perkara yang sama dalam satu program soal jawab. Beliau dok tekan bab undang-undang tetapi tak pula cakap pasal amalan sedia ada. Rakyat dah bosan dengan pemimpin yang suka cakap tak betul dan memutarbelitkan sesuatu isu.

Depa ni anggap rakyat Malaysia bodoh. Sebenarnya rakyat Kelantan dan juga rakyat Malaysia cerdik. Yang bodoh tu adalah mereka yang menganggap orang lain bodoh. Saya hairan, bagaiman mana orang2 macam ni boleh jadi pegawai tinggi kerajaan dan wakil rakyat.

Dato Mustapa tak boleh tawan Kelantan daripada PAS buta apa sekali pun. Rakyat sudah meluat dengan tipu helah UMNO dan BN. Rakyat tetap mahu jatuhkan BN dalam PU ke 13. Jadi, nak buat apa pun tak akan berhasil. Dalam PU akan datang kalau kempen dari Menara berkembar Petronas pun tak akan berjaya.

Berhenti bohong dulu baru mungkin rakyat akan fikir sama ada nak sokong UMNO dan BN atau sebaliknya.

Tengku jangan rasa takut dengan propaganda Dato Mustapa. Majoriti rakyat Malaysia berada bersama Tengku. Biar sampai depa guna habis semua muka surat dalam surat khabar semua Bahasa Malaysia dan stesyen2 TV, rakyat Malaysia tak akan terpengaruh dengan dakyah mereka. Rakyat “fed up”. Bukan senang nak makan umpan.

Teruskan sahaja usaha Tengku untuk rakyat Kelantan khasnya dan rakyat Malaysia amnya. Depa nak pecat Tengku daripada UMNO, pecatlah. Depa berada dalam keadaan tenat tak bermaya nak buat apa pun.
pinkpanther7
February 23, 2010 at 6:53 pm

No comments:

Post a Comment