Monday, 31 August 2009

MERDEKA ATAU MATI KA..


BAHTERA MERDEKA

Bonda senyum riang
Menerima bahtera merdeka
Putra putri sayang (2x)Sedang berjuang...


Fajar telah tiba
Nan menyinsing membawa harapan
Tanah Semenanjung (2x)Permata nilam....

Jiwa dan raga
Buktikanlah pada nusa bangsa
Supaya negara maju jaya
Aman merdeka....
Duhai ibu pertiwi
Putra putri datang sujud bakti
Untuk menunaikan (2x)Sumpah dan janji

komposer : Kassim Masdor
Lirik : S. Sudarmaji





Ini Bukan Pintu Di Putrajaya Atau Di PWTC!! Ini adalah gambaran Pintu Neraka Untuk Para Khalifah dari Putrajaya dan PWTC.


Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?

Imam Ghazali:Yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?

Imam Ghazali:Yang paling jauh adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Apa yang paling besar di dunia ini ?

Imam Ghazali: Yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al Araf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.

Apa yang paling berat di dunia?

Imam Ghazali: Yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

Apa yang paling ringan di dunia ini ?
Imam Ghazali: Yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat

Saturday, 29 August 2009

Pemimpin UMNO Buta Mata, Buta Hati






UMNO!!! UMNO!!! Masih bodoh sombong...
Pertelingkahan dalam MCA hanya lakonan.
MCA telah menghidupkan 'Bomb Jangka' (self-destruction) sebab dah tak mahu tumpang Barisan Nasional.
Buat apa lagi tunggu lama-lama sedangkan kapal BN dah nak tenggelam.
Bila hancur bolehlah ramai-ramai sokong PR untuk mendapat jaminan sama rata sama rasa.
Najib. Muhyidin, MKT buta mata buta hati.....


...the coffee machine is broken....






Friday, 28 August 2009

Prof Dato Ismail Salleh

Prof Dato Ismail Salleh
Al-Fatihah semoga rohnya ditempatkan oleh Allah dari kalangan orang-orang yang terpilih.
Dr Ismail meninggal dunia semasa dalam penerbangan dari China ke Singapura awal hari ini. Dan disahkan meninggal dunia sebaik tiba di Hospital Besar Singapura kira-kira jam 8 pagi tadi.

Allahyarham adalah senator pertama yang dilantik daripada kalangan OKU yang cacat penglihatan di Malaysia. Beliau juga bekas timbalan ketua pengarah Institut Kajian Strategik Antarabangsa.

Dr Ismail juga Naib Canselor Universiti Kolej Antarabangsa Teknologi Twintech yang diasasnya.
Meninggalkan seorang balu dan enam anak. Arwah dilahirkan di Pasir Mas pada 2 September 1947.

Wednesday, 26 August 2009

UMNO Sukar DiRemajakan


Razaliegh.com
Written by razaleighhamzah
August 19, 2009 at 11:35 am


I don’t know En. Rohaizat. He may be a fine upstanding citizen. However, his public record of dishonesty would long ago have disqualified him from being a candidate for public office in any normal political party.

Is Umno so short of people that we have to find a lawyer disbarred for financial dishonesty to stand? Has financial misconduct become so common among us that we no longer see it as a factor in a candidate’s suitability? The party leaders who select and screen candidates must have known of this impediment but considered financial misconduct a trivial matter.

Honesty is a minimal condition for public office. Whatever the other virtues of the candidate, he should not be considered if he fails this test. The candidates we field for election must have a clean record because we are asking the public to place their confidence in him as their leader, and democratic government breaks down without public confidence. We are also saying this candidate represents us. I’m sad to have to say such obvious things.

By fielding a disbarred lawyer, today’s Umno is projecting the image that it lives by a different moral code from the rest of Malaysia. One set of rules for Umno, and another for everyone else. Either that, or this is the best we can do.

Bekas Menteri Undang-Undang, Dato' Zaid Ibrahim berkata,

"UMNO-BN merupakan sebuah parti yang tiada masa depan".

Katanya, "UMNO-BN telah membuktikan parti berkenaan tidak menghormati rakyat dengan mengemukakan calonnya Rohaizat Othman yang telah disenarai hitam Majlis Peguam. Kalau tidak layak menjadi peguam, bagaimana beliau mahu menjadi wakil rakyat? Tetapi UMNO kata boleh,” katanya lagi.

DS Najib 1Malaysia:Presiden UMNO


"Saya tahu sebab kenapa kita kalah di Permatang Pasir".

"Kita tahu kenapa kita kalah di Manek Urai, kita tahu siapa pengkhianat. Nama-nama mereka pun ada pada kita. Kita boleh sebut satu persatu mereka yang mengkhianati parti"



Buanasuara:

~Kalau dah tahu kenapa tidak ambil tindakan segera!! Sebat pengkhianat-pengkhianat itu. Jangan jadi penternak dan gembala kepada pengkhianat

~DAN jangan jadikan UMNO tempat bersarangnya Pengkhianat orang Melayu.

~Semua tahu. Itu tahu.Ini tahu. Sana tahu. Sini tahu. Masa pilih calon dulu pun dah tahu. Kalau dah serba-serbi tahu kenapa Rohaizat jadi pilihan??

~Pemimpin tidak boleh jawab terlepas pandang. Setiap kecuaian pemimpin jutaan rakyat akan menderita.

~Atau kerana pentingkan 'kroni' calon haprak pun diketengahkan.

~'Maka kerana malas buat 'homework' Presiden dan Timbalannya UMNO lah yang merancang supaya UMNO dan BN kalah!'.

~Apabila pemimpin itu gagal merancang, sebenarnya mereka telah merancang kearah kegagalan.

Dulu aku rasa UMNO ok.

Kini aku kurang pasti apakah yang sebenarnya mau diselamatkan. Umno sebagai payung Melayu atau sekadar suatu sketsa dongeng di zaman moden.


Atau

Mungkin lebih ideal kita biarkan sahaja Umno berkubur selama-lamanya dan beri peluang kepada para pemimpin lain yang mempunyai konsep perjuangan yang segar tentang kedudukan Melayu.





Tuesday, 25 August 2009

Kartika O Kartika;Perempuan Melayu Terakhir Minum Arak?









Tuesday August 25, 2009
Kartika case whips up an international media frenzy

PETALING JAYA: The case of model Kartika Sari Dewi Shukarno, who is to be caned for drinking beer, has caught international attention.

From Australia to Indonesia, Thailand, China, Germany, the United States and Britain, news of her impending sentence has thrust Kartika into the international limelight and into most blog chats.

CNN (Cable News Network), BBC (British Broadcasting Corporation) and other leading television stations have also highlighted her case as one of the top stories of the day.

They carried a story of her predicament yesterday, especially when her sentence was temporarily aborted because of the fasting month.

It was also among the top stories for CNN and BBC with both websites listing it as the fifth most popularly read story.

A Google search for her full name resulted in 63,900 hits while there were over 1,700 news stories on Kartika.
There was also a Facebook account listed as “HELP Kartika Sari Dewi Shukarno”
Related Stories:



KATA NIK AZIZ:

Berikut ialah transkrip rakaman audio yang disiarkan oleh Buletin Utama:

‘‘Tiada sebab langsung orang Islam tolak Islam. Islam yang dibawa oleh UMNO ini Islam kacukan, Islam plastik. Macam duit palsu, ubat palsu, makanan palsu. Ini Islam palsu yang dibawa UMNO."

‘‘Islam ini tidak boleh bawa ke akhirat, tidak boleh bawa ke syurga, dia boleh bawa dekat pintu kubur. Bertengkar atas muka tak habis-habis dengan Melayu sendiri boleh bertengkar.’’

Komentar Rakan Cyber:
Sepatutnya, apabila Mahkamah Syariah menjatuhkan hukuman berlandaskan hukum Islam, semua aspek perlaksanaannya sudah sedia termasuklah tatacara perlaksanaan hukumannya.

Sekarang apa sudah jadi??

Macam mana orang bukan Islam nak menghormati keputusan Mahkamah Syariah serta Jabatan Agama Islam serta perlaksanaan undang-undang Islam itu sendiri. Mereka akan mentertawakan kita.

Mana maruah kita???Bila orang bukan Islam mempertikai dan mempersoalkan keputusan Mahkamah Syariah atau Jabatan Agama Islam, kita marah....

kita berasa amat sensitif. Nah, sekarang apabila Jabatan Agama Islam Pahang sendiri memperkotak-katikkan hukuman yang telah dijatuhkan sendiri... bagaimana???

Dengan menangguhkan hukuman tersebut, adilkah Jabatan Agama Islam Pahang terhadap Kartika??

Beliau serta keluarga sudah bersedia menerima hukuman tersebut agar dia boleh meneruskan kehidupannya seperti biasa dengan hati dan fikiran yang tenang tetapi malangnya, hukuman ditanggungkan pada saat-saat akhir tanpa memberi sebarang alasan. Ini satu tindakan yang tidak adil kepada Kartika dan keluarganya.
BUANASUARA:
  • Memalukan umat Islam dan dunia Islam. Alam sedang memerhatikan kesudahan hukum hakam ini.


  • Hukuman sebat telah ditangguhkan, sedangkan penerimanya sudah bersedia. Adakah hukuman yang dijatuhkan itu adalah hasil rujukan dari buku kanun plastik? Atau daripada hakim yang dilantik oleh pembawa agama Islam Plastik sebagaimana kata Nik Aziz.


  • Islam ada satu tetapi di 1Malaysia, ada 14 buah negeri dengan hukum berbeza. Lain kali jangan nak tunjuk kita lebih islamis daripada Pas maka dengan 'mengada-ngadanya' cari kambing hitam dan hukum. Kemudian tak tahu nak buat apa?


  • Takkan di Pahang dan 1Malaysia seorang itu sahaja yang sempat di tangkap melakukan perbuatan yang bertentangan dengan hukum Islam. Dimana penguatkuasa yang menangkap Kartika dulu. Sudah ke Syurga ke mereka itu?


  • Kartika O Kartika....perempuan Melayu terakhir Minum Arak..Lelaki Melayu bebas Arak 1Malaysia. Syukur.....


KALAU DUIT BANYAK ..BERZINALAH 1000 KALI PUN BOLEH BAYAR...MINUMLAH SATU LORI TANKER PUN....NO PROBLEM...

Kalau Nik Aziz kata UMNO bawa Islam Plastik ...semua marah..sensitif konon..!!

Ni di Bulan Puasa tak dengar seekor firaun pun ditangkap tak puasa. Jantan ke, Betina ke, Pondan ke....Mustahilllll!!!!. Mana dia Penguatkuasa Pahang yang tangkap Kartika dulu??

Buanasuara bukan marah kamu tangkap Kartika, Tetapi aku marah kamu tidak serius jalankan kerja. Takkan satu kartika sahaja di luar sana tu.. mesti berpuluh-puluh malah ratusan Kartika lagi yang kau 'lepas' atau 'kebas'.

INI LAH HUKUM ISLAM 1MALAYSIA DI BAWAH PANJI UMNO!!

Upacara Tipu 1Malaysia

Hanya anjing-anjing suka melompat.
"perhatikan gaya dan timing lompatan anjing yang berharga"

Orang ini tidak lompat tapi pindah!
Tipu pengundi. Tak bermaruah. Tapi bergaya!

Apa yang dia hilang dengan keputusannya itu? Banyak juga...elaun Exco RM15-16 ribu akan menyusut ke elaun Adun RM4,500 sebulan. Pencen sebagai Exco hilang kerana dia tidak berkhidmat cukup 36 bulan.

Apa yang dia dapat?

  • Banyak juga la barangkali...Takkan sebodoh itu . Masa pindah and lompat pun ada timing..
  • Style lompat pun kena ada..
  • Timing tu yang mahal dan 'authentic'...bertepatan dengan PRK Permatang Pasir.
  • Upah mesti Mahal beb!!!

~Wallahualam~

Monday, 24 August 2009

Konspirasi H1N1




Pada 29 Julai 2009, Prof. Elizibeth Miller, Pengarah Jabatan Imunisasi di bawah Health Protection Agency di Britain telah menulis surat amaran tentang bahaya kesan sampingan dari vaksin H1N1 yang bakal dijual syarikat farmasi gergasi dunia. Surat itu dihantar kepada 600 orang lebih Senior Neurologist di seluruh British.


Surat yang bertarikh 29 Julai 2009 lepas itu berjaya merungkaikan betapa teori-teori konspirasi yang dinyatakan sebelum ini benar dan sahih. Walaupun kerajaan Amerika cuba berselindung dan berdolak-dalik ketidakterlibatannya dalam isu Selsema Babi (SB), tetapi ada segelintir masyarakat yang sanggup mendedahkan rahsia kerajaan mereka ini.



Vaksin yang dibina oleh syarikat-syarikat farmasi gergasi dunia ini dijangka diedarkan kepada orang ramai pada awal Oktober. Di Amerika sahaja, sebanyak 13 juta rakyat akan disenaraikan untuk menerima suntikan.



Selain daripada bukti surat ini, apa yang boleh mensahihkan konspirasi Selsema Babi inia adalah kenyataan dari salah seorang Senior Neurologist yang ditemu ramah oleh wartawan Jo McFarlane. Menurut Senior Neurologist itu, dia sendiri tidak akan mengambil suntikan vaksin tersebut.



I would not have swine flu jab because of the GBS risk.”



Menurut neurologist tersebut, mereka percaya vaksin H1N1 hanya akan mengulang kembali tragedi kematian 25 orang rakyat Amerika pada 1976 dulu yang menerima suntikan vaksin H1N1.



Walaupun kecenderungan untuk mati adalah 1 nisbah 80,000 orang. Tetapi kesemua 80,000 tersebut sudah mewarisi kesan kekal GSB seumur hidup. Bagi yang meninggal dunia kemungkinan ketahanan imunisasi badansudah sedia lemah.



Kenyatan pakar-pakar neurologi antarabangsa tentang H1N1



Dr Rustam Al-Shahi Salman, ahli Association of British Neurologists, mengatakan;



Following the 1976 programme of vaccination against swine influenza in the US, a retrospective study found a possible eight-fold increase in the incidence of GBS.”



Dr. Thomas Jefferson, koordinator badan bebas penyelidikan vaksin di Britain;



New vaccines never behave in the way you expect them to. It may be that there is a link to GBS, which is certainly not something I would wish on anybody”



Dr. Richard Halvorsen, penulis buku The Truth About Vaccines, mengatakan;

For people with serious underlying health problems, the risk of dying from swine flu is probably greater than the risk of side effects from the vaccine.



Dr. Patrick Chinnery, ahli Association of British Neurologists mengatakan;



During the last swine flu pandemic, it was observed that there was an increased frequency of cases of GBS. No one knows whether it was the virus or the vaccine that caused this.



Jika ada doktor di Malaysia yang mengatakan vaksin H1N1 tidak merbahaya, kerajaan patut memberikan anugerah Profesor Diraja kepada doktor tersebut kerana kenyataannya telah mengenepikan hujah-hujah dari pakar-pakar neorologi di atas.



Bagi mana-mana pembaca yang menghadiri taklimat pemvaksinan dari kementerian kesihatan (jika ada), sila cetak artikel ini dan tanyakan soalan berkaitan vaksin kepada penceramah. Jika pembaca seorang pelajar jurusan perubatan atau farmasi, sila timbulkan isu ini semasa di bilik kuliah dan berbincang dengan pensyarah anda untuk penambahan ilmu.



Pengakuan Penghidap GBS



Hillary Wilkinson, 57 tahun mendedahkan beliau adalah salah seorang penghidap GBS. Menurutnya, selepas dia mengambil vaksin H1N1 pada 2006, beliau mengalami kesukaran bernafas, sakit-sakit sendi dan sukar bercakap. Keadaannya hanya kembali agak sihat setelah 3 tahun selepas itu dan dia bernasib baik tidak mati.



Keuntungan Segera Mula Kelihatan



Pada 20 Julai 2009, akhbar online Financial Times UK melaporkan bahawa gergasi-gergasi farmasi dunia yang berkonspirasi mengeluarkan vaksin H1N1 telah membuat keuntungan pusingan pertama dalam pengumuman penjualan vaksin.



Konglomerat farmasi seperti GlaxoSmithKline (GSK), Novartis, Baxter, Sanofi-Avantis dan Roche telah pun mengaut untung sebelum bayar berbilion-bilion dollar berdasarkan tempahan-tempahan dos dari pelbagai negara mengikut kontrak yang ditetapkan oleh World Health Organization (WHO). GSK telah pun memproses 1.5 juta dos vaksin H1N1 untuk dihantar ke seluruh dunia.



Bank pelaburan antarabangsa JPMorgan (bank Zionis kepunyaan Rothschild/Rockefeller) memberitahu setakat ini kerajaan Britain telah membelanjakan USD4.3 billion dan tempahan untuk dos vaksin dijangka akan meningkat kepada 600 juta dos.



Kesemua laporan keuntungan ini telah pun dijangka oleh ramai penyelidik konspirasi sejak wabak Selsema Babi mula melanda Mexico bulan April lalu. Kini wabak Selsema Babi ini sudah pun menyondol semua rakyat dunia tanpa belas kasihan.



Kandungan berbahaya dalam vaksin H1N1 keluaran GSK



Vaksin H1N1 yang dikeluarkan GSK disyaki mempunyai thiomersal (C9H9HgNaO2S) iaitu sejenis sodium yang mengandungi 49% merkuri yang digunakan untuk antiseptik dan anti-fungus agen. Penggunaan thiomersal walaupun dibenarkan WHO, tetapi masyarakat antarabangsa masih khuatir kerana beberapa kontroversi yang wujud semenjak ia diperkenalkan di dalam pemvaksinan.



Pada Julai 1999, Centre for Disease Control (CDC) dan American Academy of Pediatrics (AAP) telah mengeluarkan kenyataan media mendesak pengilang-pengilang ubat membuang thiomersal dari sebarang vaksin.



Lanjutan dari kenyataan itu juga, CDC dan AAP telah mengarahkan agar semua doktor menangguhkan dahulu suntikan imunisasi Hepatitis B kepada bayi yang baru lahir. Ini kerana seorang kanak-kanak dari Michigan telah meninggal dunia akibat suntikan itu.
(Gambar) Dr. Paul A.Offit, Ketua Jabatan Jangkitan Penyakit di Hospital Kanak-Kanak, Philadelphia.



Isu ini didedahkan oleh Dr. Paul A.Offit di dalam kertas penyelidikannya yang bertajuk Thimerosal and Vaccines - A Cautionary Tale di dalam The New England Journal of Medicine bertarikh 27 September 2007.



Selain itu, di dalam kertas penyelidikan yang sama Dr. Paul A.Offit juga mendedahkan, thiomersal yang terkandung di dalam vaksin juga disyaki menjadi punca kepada kelahiran anak-anak autisme. Pada Ogos 2005, seorang kanak-kanak autisme berusia 5 tahun telah meninggal dunia kerana mengambil suntikan tahunan yang dijadualkan.



Lanjutan dari isu thiomersal yang dimasukkan dalam vaksin-vaksin itu juga, seorang pakar autisme terkenal Dr. Alison Singer telah mengambil keputusan meletak jawatan dari menjadi Pengarah Autism Speaks yang ditubuhkan pada 2005.



Perletakan jawatan Dr. Alison pada Januari 2009 baru-baru ini adalah sebagai tanda protes kepada pihak kerajaan Britain yang terus membenarkan GlaxoSmithKline menggunakan bahan thiomersal.



Dr. Alison juga menegaskan bahawa kisah kebanyakan selebriti terkenal yang semasa kecilnya berpenyakit autisme hanya propaganda media untuk melindungi helah kerajaan.

Wallhu’alam …





Kesimpulan



Walaupun selsema babi itu kelihatan seperti serangan alam, tetapi ia tidak mustahil boleh dimanipulasikan bagi kepentingan pihak tertentu. Amerika adalah antara negara yang paling cepat bertindak dalam sebarang kes selsema di dunia.



Amerika adalah negara yang paling cepat mendapat vaksin bagi kes-kes selsema sebelum ini. Amerika juga adalah antara negara pelik.. Setiap kali berlaku isu selsema di dunia, maka setiap itulah pasukan tenteranya menerima peruntukan tambahan.



Kes Anthrax dan Selsema Burung sahaja telah menyebabkan ; * Biodefense Medical Research and Development menerima peruntukan USD1.6 juta setahun sejak 2003 * Program baru National Biodefense Analysis and Countermeasure Center dibentuk. * 600,000 orang tentera Amerika diberi imunisasi bagi menahan serangan wabak selsema tetapi rakyat Amerika tidak diberi.



Isu selsema babi amat sesuai dengan kenyataan White House sendiri pada 28 April 2008 yang menyebut; "Bioterrorism is a real threat to our country. It's a threat to every nation that loves freedom. Terrorist groups seek biological weapons; we know some rogue states already have them.... It's important that we confront these real threats to our country and prepare for future emergencies."



Artikel konspirasi Selsema Babi1.


Friday, 21 August 2009

Sidang Roh Bulan Ramadhan

SELAMAT BERPUASA. SAMBUTLAH CABARAN DAN DUGAAN DENGAN KASIH DAN SAYANG TUHAN DI ATAS BUMI DI BAWAH MATAHARI.

~DARIPADA BUANASUARA KEPADA FOLLOWERS DAN PENGUNJUNG 1MALAYSIA~

Semoga dengan keberkatan Ramadhan ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertahta di hati kita selama ini. Oleh itu, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan. Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap umat Islam.


Kejarlah Allah Dan Jangan Kejar SyurgaNya


Kejarlah Tuhan , dan jangan kejar SyurgaNya
Tuan Syurga lebih utama daripada SyurgaNya
Carilah Tuhan dan jangan cari fadilatnya
Dapat Tuhan, Dapatlah segala-galanya



Cari Tuhan kerana kita hendak
memperhambakan diri kepadaNya
Cari Syurga atau fadilatnya ertinya
hendak membesarkan nikmat Tuhan


Mengapa hendak membesarkan diri kepada makhluk?
Memperhambakan diri kepada Khaliq bukankah yang lebih utama?
Jika mengejar fadilat , rasa bertuhan tidak ada.
Jika rasa bertuhan tidak ada, rasa kehambaan pun tidak ada.


Sedangkan fungsi hamba
hendak melahirkan rasa kehambaan
Kalau rasa kehambaan tidak ada,
mazmumah tidak akan dapat dimusnahkan!


Kerana itulah orang yang beribadah
Kerana Syurga atau Fadilat
Perangainya tidak berubah
Bahkan adakalanya ibadahnya itulah
yang menyuburkan mazmumahnya
Mengapa beribadah kerana Syurga dan Fadilat?
Syurga dan Fadilat adalah hak Tuhan
yang memang telah ditentukan olehNya


Carilah Tuhan
Dapat Tuhan, syurga dan Fadilatnya pun dapat sama
Kerana itulah syurga dan fadilat tak perlu difikirkan


Mencari Syurga atau Fadilat
Syurga atau Fadilat belum dapat
Tuhan sudah tentu tak dapat


Yang hendak kita cintai adalah Tuhan
Kerana Dia pencipta kita
Bukan Syurga atau Fadilat yang kita cintai


Betulkan semula fungsi ibadah kita
Agar matlamat ibadah itu tepat pada sasarannya.

Thursday, 20 August 2009

Nik Aziz Tempah DBM 56 ke Neraka

Ulamak ini baru mohon tender no kereta DBM 56 (JPJ Kelantan).


Sesiapa yang hendak ke 'Syurga' tempahlah tiket daripada kedua-dua manusia ini sebelum kehabisan.

  • Dua wajah di atas telah diberi kuasa mengahantar manusia ke Syurga atau Neraka.

  • Hebat!! Ilmu Nik Aziz yang tinggi dalam bidang ugama tetapi tidak pandai mengurus ilmu dengan baik telah menjerumuskan Nik Aziz sebagai manusia yang sudah tidak dihormati.


Buanasuara;


Nik Aziz telah di ‘title’kan sebagai ulama , tetapi tidak menghargai sifat-sifat murni di sebalik gelaran itu.


Maka timbul tandatanya:


  • Mungkinkah Nik Aziz memperoleh ijazah tanpa melalui ujian keilmuan yang sebenarnya.

  • Mungkin beliau membelinya dari universiti yang palsu,

  • Atau memang berada di universiti yang sebenarnya tetapi membeli tesis yang palsu

  • atau meminta penulis upahan untuk menulis tesis “palsu”nya itu.

Dalam sesebuah masyarakat yang para anggotanya amat menghargai gelaran tetapi tidak menghargai system nilai sebenarnya di sebalik gelaran itu, terbuktilah bahawa masyarakat itu sebenarnya merupakan sebuah masyarakat yang sedang bergelumang dengan kepalsuan yang amat memudaratkan lagi memilukan.


Wallahualam..

Wednesday, 19 August 2009

Perjuangan Bukan Konflik Peribadi

Perangkap Tikus;

"TAKDE KENE MENGENA DENGAN SAYA!!!!"

Sepasang suami dan isteri petani pulang ke rumah setelah berbelanja. Ketika mereka membuka barang belian, seekor tikus memperhatikan gelagat sambil menggumam "hmmm...makanan apa lagi yang dibawa mereka dari pasar??"

Ternyata yang dibeli oleh petani hari itu adalah perangkap tikus. Sang tikus naik panik bukan kepalang.

Ia bergegas lari ke sana sini dan bertempik, " Ada perangkap tikus di rumah....di rumah sekarang ada perangkap tikus...."

Mendengar itu ,Sang Ayam pun berteriak , " Hai Tikus ! Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku."

Sang Tikus lalu pergi menemui seekor Kambing sambil berteriak seperti tadi. Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku pun turut bersimpati...tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku. "

Tikus lalu menemui Sapi. Ia mendapat jawapan sama. " Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali. Tak kanlah sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus."

Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui Ular. Sang ular berkata " Eleh engkau ni...Perangkap Tikus yang sekecil tak kan la nak membahayakan aku."


Akhirnya Sang Tikus kembali kerumah dengan pasrah kerana mengetahui ia akan menghadapi bahaya seorang diri.


Suatu malam, pemilik rumah terbangun apabila mendengar bunyi berdetak perangkap tikusnya yang menandakan umpan dah mengena. Ketika melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi mangsa. Buntut ular yang terperangkap membuat ular semakin ganas dan
menyerang isteri pemilik rumah.

Walaupun si Suami sempat membunuh ular berbisa tersebut, isterinya tidak sempat menyelamatkan diri dari patukkan ular tadi,Si suami pun membawa isterinya kerumah sakit.

Beberapa hari kemudian isterinya sudah boleh pulang namun tetap sahaja demam. Isterinya lalu minta dibuatkan sup cakar ayam oleh suaminya kerana percaya sup cakar ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir panjang si Suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk dapat cakar buat sup.


Beberapa hari kemudian sakitnya tidak kunjung reda. Seorang teman menyarankan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya untuk mengambil hatinya.Masih juga isterinya tidak sembuh-sembuh dan akhirnya meninggal dunia. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.

Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya. Kerana rasa sayang suami pada isterinya, tak sampai hati pula dia melihat orang ramai tak dijamu apa-apa. Tanpa berfikir panjang dia pun menyembelih sapinya untuk memberi makan orang-orang yang berziarah.

Dari jauh Sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan mengenang nasib yang menimpa masyarakat warga tani itu. Beberapa hari kemudian ia melihat Perangkap Tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi.

Buanasuara:


"Paparan Buanasuara; tafsiran anda!!"


Monday, 17 August 2009

Budaya Baru 1Malaysia

Intellectuals in Developing Societies,
Di Masjid


Di Bank


Di Kaki Lima




Paria Di Permatang Pasir

"Who are you going to believe, me or your own eyes?"


Rupa dan Paras Ulamak Gila Kuasa (Melayu pertama masuk Neraka?)

Rupa dan paras paria







Sebenarnya fenomena politik seperti di atas bertitik-tolak daripada nilai-nilai yang dimiliki oleh seseorang pemimpin dan anggota masyarakat itu sendiri. Sekiranya masyarakat berpegang teguh kepada ajaran agama, ikhlas dalam perjuangan, bersih hati dan jiwanya daripada pengaruh duniawi yang merosakkan, maka budaya gelojoh dan buruk dalam perlakuan politik tentunya dapat dihindarkan. Yang pastinya ini memerlukan perubahan radikal dari segi nilai dan sikap semua pihak baik parti-parti pemerintah mahu pun pembangkang dan juga badan-badan bukan-Kerajaan (NGO) yang terlibat secara langsung atau tidak dalam isu-isu kepolitikan.


Maka cabaran kepimpinan negara pada masa kini dan mendatang ialah sejauh mana kita berupaya mengamalkan budaya politik sihat, berprinsip dan bermaruah berlandaskan kepada keiklasan dan kejujuran untuk menegak kebenaran, menjunjung keadilan dan mempertahankan kesucian perjuangan.

Selain daripada itu, konsep pembangkangan dalam sistem demokrasi kita sekarang hendaklah diorientasikan semula agar pembangkang dapat berperanan menjadi “hati nurani” rakyat (the people’s conscience) menyeimbangkan kuasa pemerintah sementara golongan pemerintah pula mestilah menjadi pembela dan pelindung sebenar rakyat. Penyatuan dan penzahiran fungsi kedua-dua pihak ini sudah tentu akan mewujudkan demokrasi yang matang dan progresif.

Saturday, 15 August 2009

H1N1 -Senjata Kimia Yahudi


Hingga 28,000 di M'sia mungkin mati akibat H1N1


Ogos 1, 09 8:03pm


Dianggarkan 5,500 hingga 28,000 rakyat Malaysia akan mati dalam wabak selesema A (H1N1) jika 20 peratus daripada 27.7 juta penduduk negara ini dijangkiti virus tersebut.


"Daripada angka ini (5.5 juta orang dijangkiti), jika kita anggarkan kadar kematian antara 0.1 hingga 0.5 peratus, kira-kira 5,500 hingga 28,000 penghidap selesema itu akan meninggal dunia," kata presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA).


Dr David KL Quek memetik unjuran yang dibuat pengarah penyakit berjangkit Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Dr Tee Ah Sian dalam satu mesyuarat pasukan kebangsaan petugas khas menangani wabak itu, pada awal minggu ini.


Dalam perkembangan terkini, kadar kematian di seluruh dunia meningkat daripada 0.4 kepada 0.66 peratus.


Dr Quek mendedahkan maklumat itu dalam artikelnya "Flu measures: Confusion rather than non-compliance" yang diedarkan kepada beberapa media semalam.


Beliau juga menekankan kerjasama erat antara Kementerian Kesihatan, hospital, doktor di pusat kesihatan swasta dan orang ramai agar wabak ini dapat dikekang secara lebih berkesan.


Dr Quek juga menegaskan kepada semua pihak, termasuk media, agar tidak menuding jari kepada pengamal perubatan swasta atau beberapa pihak lain atas beberapa perkembangan terkini wabak itu.


Menurutnya lagi, wabak itu dijangka sekurang-kurangnya berlarutan antara satu hingga dua tahun sebelum reda - sama ada virusnya berubah dalam bentuk lebih lemah atau vaksin telah ditemui untuk membasminya.


Setakat ini, vaksin belum ditemui dan dijangka akan diperolehi hujung tahun ini.


Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata 10 peratus simpanan stok ubatan anti-virus 'Tamiflu' dan 'Relenza' buat masa ini tidak cukup memandangkan penularan ketara penyakit berjangkit itu.


Kerajaan akan memesan lagi bekalan ubat itu daripada WHObagi memastikan negara mempunyai bekalan ubat itu pada setiap masa bagi membendung wabak influenza A(H1N1), lapor Bernama.


"Melihat kepada trend penularan wabak itu yang semakin meningkat, kita perlu memesan ubat itu daripada WHO," beliau dipetik berkata selepas menghadiri Konvensyen MCA Pulau Pinang hari ini.


Tambahnya, kementerian turut menempah 200,000 dos vaksin influenza A (H1N1) dan dijangka mendapat bekalan itu menjelang akhir tahun ini.


Katanya tempahan tersebut terpaksa dilakukan awal kerana prosedur menguji ubat itu mengambil masa sebelum dapat diberikan kepada pesakit.


Sementara itu, lapor agensi berita itu lagi, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata 19 kes baru H1N1 dilaporkan hari ini dan kesemuanya melibatkan rakyat Malaysia.


Jumlah terkumpul 1,390 kes, termasuk 816 kes atau 59 peratus melibatkan jangkitan tempatan.


"Daripada keseluruhan, 1,362 kes (98 peratus) telah sembuh, hanya 17 kes atau satu peratus sahaja sedang menerima rawatan antivirus di hospital.


"Lapan daripadanya berada di unit rawatan rapi (ICU), manakala 11 orang sedang menerima rawatan antiviral di rumah," katanya


BUANASUARA

Kementerian Pertahanan;


  • Peperangan Dunia Abad ini, kita tidak akan kedengaran lagi dentuman (explotion)bomb-bomb nukliar.

  • Melalui senjata kimia yang diperbuat daripada virus Selsema Babi,Selsema Burung, Penyakit Kaki dan Mulut para askar Melayu,Cina dan India 1Malaysia akan mati perlahan-lahan macam tupai kena racun tembakau.

  • Kementerian Pertahanan dalam sibuk-sibuk mengeluarkan budget untuk membeli dan memiliki berbagai senjata kononnya memperkasakan pertahanan negara jangan terlepas pandang tentang muslihat ujian 'Senjata Kimia' oleh negara maju.

  • Dalam menguji keberkesanan senjata ini mereka tidak perlu datang ke sini. Mereka cuma lepaskan virus tersebut dalam MAS dan Air Asia dan sebagainya. Atau pun melalui kapal-kapal 'cargo' yang destinasinya ke 1Malaysia. Dan bermacam-macam strategi yang murah dan cepat.

Kementerian Kesihatan:


  • Vaksin hanya dapat pada akhir tahun ini. Bermakna ramai lagilah rakyat yang akan terkorban dan dikorbankan. Dan berkemungkinan anak-anak kita yang sedang membaca entri ini.

  • Dari pemerhatian tidak semua pintu masuk ke 1Malaysia ini disaring dengan serius dan komited. Umpamanya disempadan Malaysia Thailand dan Singapura.

  • Begitu juga di Airport 1Malaysia.

Keselamatan Dalam Negeri;

  • Pendatang-pendatang tanpa izin -melalui lorong-lorong tikus yang haram tetapi telus, masih lagi menerima kedatangan pendatang tanpa izin dengan 'izin' , melalui sindikit haram yang di 'haruskan' melalui berbagai cara dan taktik yang boleh membutakan mata dan memekakkan telinga para penguatkuasa.

  • Walaupun melalui 'lorong tikus' tetapi kebarangkalian membawa virus selsema babi cukup tinggi selain daripada penyakit-penyakit sosial yang lain.

Kementerian Pelajaran dan Pengajian Tinggi:

  • Hentikan segera majlis konvokasi yang diadakan. Tangguh sehingga wabak H1N1 sudah terkawal. Jangan membunuh anak-anak bangsa melalui majlis-majlis seumpama ini.

  • Perkhemahan di sekolah-sekolah dan pemeriksaan kesihatan yang rapi WAJIB keatas pelajar-pelajar dan kakitangan institusi berkenaan.

Politikus-politikus yang berotak tikus:

  • Hentikan maki hamun antara satu sama lain. Negara sudah diancam dengan senjata kimia.

  • 1Malaysia sudah dijadikan medan experiment.

  • Tidak ada guna dapat kuasa memerintah negara yang tidak ada rakyat. 'Ada dua tiga ekor' rakyat pun yang berpenyakit. Muhasabahlah diri masing-masing.

  • Senjata Kimia membunuh Melayu, Cina, India 1Malaysia. Asalkan yang bernyawa. Tidak kira papa agama yang dianuti. Atau Parti mana yang di pakai. Semuanya akan disapu bersih. Kematian seumpama ini akan melengkapkan gagasan 1Malaysia- Kematian RAKYAT DIDAHULUKAN


Wednesday, 12 August 2009

Vaksin H1N1 Dari Thailand

Nature At Its Best
Saya terima email dari seorang kawan tentang mengubati H1N1 secara tradisional. Betul atau tidak wallahualam..tapi tak salah mencuba.


Date: Wednesday, August 5, 2009, 6:47 PM
Salam..... saya baru balik dari Thailand. Saya ke pulau temelang dan Ban Tun. Apa yang saya nak kongsi ialah cara mereka mengubati penyakit selsema babi.

Bahan2nya adalah
1. air kelapa
2. kurma
3. mangkuk

cara2nya

1. masukkan kurma ke dalam mangkuk2. Tuang air kelapa
3. biar sejam dua
4. minum air kelapa bersama makan kurma

tq
Buanasuara;
Kalau betul mujarab kita minta peruntukan 20juta tambahan yang diluluskan kepada Kementerian kesihatan untuk beli unta angkut Kurma dan kerbau untuk angkut kelapa. Kan lebih baik daripada duk ternak 'UNTA' dan 'KERBAU' di Kementerian Kesihatan yang tak tahu dan lembab mengurus H1N1+1M(1Malaysia)

Tuesday, 11 August 2009

Suara Seorang Negarawan




razaleigh.com
Tengku Razaleigh’s official weblog
Race: Time for a new beginning

Thank you for inviting me to speak at this event.
Distance, home and reflection



1) The opportunity to study abroad is gift. I remember my days as a student in Belfast so long ago. Now as then, overseas study gives us the chance to be educated at some of the finest, best established institutions of higher learning anywhere, and to be exposed to the best that has been thought and done, and to measure ourselves against the highest standards. It is an opportunity to see the world.



2) Travel and living abroad takes us far away from home, but in doing so it also brings us closer to ourselves, and closer to home. Have you experienced this? Have you felt time and distance making you more conscious of how unique and precious the places, relationships, colours, smells and yes, tastes, of home are? Distance can help us see things more clearly. Home is such an immediate, dense and total experience that we often need to go away to see its contours. Home is such an emotional experience that we often understand it better in the coolness of distance. We sometimes need the elevation of distance to see the map of our own country.



3) I want to use this privileged distance that we now share, here in Melbourne, to speak frankly with you today about a matter that is usually so tightly wound up, so emotional, that at a national level we have not been able to have a rational discussion about it.



4) I want to invite you to look across this distance at the map of the life in common that we call our country. I want to look across the distance of fifty two years of independence, across changes over my own lifetime, to understand where we have come from as a nation and where we are going. My topic is race and racial consciousness in Malaysian life, and especially in our politics.
Race in the political life of Malaysia



5) Our social and political life is racialised to a degree seen in few other countries in the world. There are historical reasons for this. Malaysia was, at its birth, a country deeply divided along communal lines. We negotiated and attained independence with a power-sharing arrangement between the leaders of the three major racial communities as represented by the Alliance coalition. The agreement and cooperation of these leaders ensured peace and stability while we modernised our economy. The skill and integrity of these leaders, and their clear authority among their own communities was key to the success of this model, which is sometimes described by political scientists as consociational democracy.



6) This arrangement lasted only twelve years. After the traumatic riots of May 1969, we underwent a period of rule under the National Operations Council before Parliament was restored. The New Economic Policy was drafted and put into action. A new coalition, the Barisan Nasional, was put together to ensure that every community had a place at the table. Once more, the idea was to resolve conflict within a consociational power-sharing arrangement. Each community was to have a place at the table. Conflicts were to be solved between the leaders of these communities, behind closed doors. This arrangement was useful and effective for its time, but we have to wake up to the fact that it no longer works.



It is important to understand why:



7) It was never meant to be a permanent solution. Our method of racial power-sharing is primarily a system for resolving conflict in a deeply divided society. It was designed as an interim work-around, an early stage on the way to “a more perfect union” and not as the desired end-state. Over the years, however, we have put up barricades around our system as if it were a fore-ordained and permanent ideal. In doing so, we have turned a half-way house into our destination, as if we must forever remain a racially divided and racially governed society.



8.) Instead, our ideal must be to become a free and united society in which individuals can express their ethnic and religious identities without being imprisoned in them. We must aim for a society in which public reasoning and not backroom dealing determines our collective decisions.



9) The power-sharing model that we started life with is an elite style of government justified by the virtue and competence of natural leaders of their communities. It needs special conditions. It does not work when political parties are led by the ignorant and the corrupt who have no standing in the communities they claim to represent.



10) It needs genuine agreement and cooperation between leaders who command support in their own communities and are universally respected. It will not work if the power-sharing coalition is overly dominated by one person and the others are there as token representatives. Our founding fathers negotiated, cooperated and shared responsibility as equals and as friends within a power-sharing framework. The communal interests they represented were articulated within the overarching vision of a united Malaysia. In the intervening years, as power came to be concentrated in the Executive, we preserved only the outward appearance of power-sharing. In reality we have had top-down rule and power has become increasingly unaccountable. Each of our political parties has also become more top-down, ruled by eternal incumbents who protect their position with elaborate restrictions on contests. Umno itself has become beholden to the Executive.



11) Our decades under highly-centralised government undermined our power-sharing formula, just as it undermined key institutions such as the judiciary, the police and the rule of law. Our major institutions have survived in appearance while their substance has eroded. Seen in this light, the election results of March 8, which saw the Barisan Nasional handed its worst defeat since 1969, was just the beginning of the collapse of a structure which has long been hollowed out.



The end of the old, but not quite the new



12) The racial power-sharing model now practiced by Barisan is broken. It takes more honesty than we are used to in public life to observe that this is not a temporary but a terminal crisis. An old order is ending. Our problem is that while this past winds down, smoothly or otherwise, the future is not yet here. We are caught in between. Despite our having become a more economically advanced society, with many opportunities for our citizens to express richly plural identities, our races have become increasingly polarised. Large numbers of our electorate still vote along ethnic and religious lines. Much of our political ground is still racially demarcated. Although we have made some progress towards truly multiracial politics, both the Government and the Opposition are largely mobilised along racial lines. It is not yet time to herald a new dawn. Instead, we are in a transition full of perils and possibilities.



13) You are this generation caught between. You are the generation of transition. You will play a key role in determining its outcome. However well a certain kind of politics of racial identity may have served to reduce conflict in the past, it has come to the end of its useful life. We need a new beginning to racial relations in Malaysia, and you must pioneer that beginning. We need to re-design race relations in Malaysia, and you must be the architects and builders of that design.



14) In coming to that new design I hope you take advantage of the perspective of distance that your overseas education has given you to not take as your starting point the tired answers that are passed on as conventional wisdom. You must reformulate the questions and come up with your own answers. When it is clear that one generation may have run out of steam, it is time to generate your own.


Where do you begin?


May I suggest some perspectives and principles. Whatever the answers we come up with, I think the following elements are important:



a) Begin with our common humanity. Respect our common humanity must override all lesser affiliations, including race. One of Islam’s most powerful contributions to human civilisation has been its insistence on the equality of all human beings. Islam tolerates no notions of racial superiority or inferiority. All human beings are equal before God. That same principle of equality is absolutely fundamental to democracy, and democracy is a foundational principle of our Constitution. Democracy is part of what makes us who we are as a nation. Even if we might still gravitate towards racial groupings, our allegiance to these groups must never overshadow our allegiance to the Constitution, and to the claims of equal dignity that it establishes firmly and permanently. Political parties based on race or religion must never be allowed to do or say anything contrary to justice and equality.



b) We must anchor ourselves in the Constitution and restore its primacy. This founding document of our country establishes definitively the equality of citizenship that is the bedrock of democracy. It gives us the framework of law and order within which we become a nation. It establishes the primacy of the rule of law, the sovereignty of Parliament, the independence of the judiciary and civil service and of our law enforcement agencies. These are the institutions which guarantee the freedom and sovereignty of the people.



c) We should acknowledge that while race is a category that unites people in common feeling, it can also divide, and divide disastrously. While it unites people who possess a set of social markers it often divides the same people from other communities. We should appreciate not just the fact that we are diverse but diverse in different ways. What I mean by this is that we are not diverse in the sense of being merely Malay, a Chinese, an Indian, a Kadazan, Iban and so forth. Each of us inhabits these particular identities in different ways. Each of us is not just a member of a race. There are other classifications which matter to us, such as location, class, social status, occupation, language, politics and others. 

We would be terribly impoverished as persons if our identity was given ahead of time and once and for all merely by our membership of a fixed racial category. I would be a very dull person if you could tell who I was simply by looking up my race. We would never have unity if that is primarily how we regard one another. If you reflect on yourselves, you might find that all kinds of identity matter to you: that you are a graduate of such and such a university, that you speak these languages, support this football team, enjoy certain food or music, love to travel, can write computer code, have read such and such books, and have so-and-so as friends. Just reflect on how you identify yourselves in your facebook profiles. Is race the only thing you regard as important about yourselves? Is it the most important thing?



To expect our politics to be given by our race is to make cardboard images of ourselves, it is to retard our growth as individuals and hence as a society. Similarly to see no more of others than their race is to turn them into stereotypes and maintain a view of the world bordering on racist. I want to urge you, as the makers of the new social landscape we need in Malaysia, to reject taking race to be a unique and fixed categorisation, to reject race as a central category of social and political life.



i) Race is a constructed category, in the sense that people shape what they count as a “race” according to time, place and purpose. There is no unique and rigid concept of it the way there is a rigid concept of buoyancy, double-entry book-keeping, equilateral triangles and photosynthesis. I would be offended if you tried to measure and determine my racial identity, and it would tell me that there was something deeply wrong with your worldview. I am not Malay in the sense in which water is H2O.



ii) Race is merely one among many identities we take up in life. We may not have much choice over how others categorise us, but we certainly have a choice about the relative importance to place on our own and therefore on the others’ racial identity. We have a choice in how much weight we put on it, and in how high in our scheme of values we put it. The contrast I want to draw is between the view that makes race out to be a unique and fundamental category, and a view that sees race as one out of many kinds of identification we could prioritise. If we see race as a watertight category, then you are either of race X or not, and everything else: your habits, thought-patterns, loyalties and politics must all follow from that. Then race becomes destiny. The politics of this kind of conception of race will always divide, and the ultimate solution to intra-racial problems it leads us to is, in the end, violence. It is easy to identify the practitioners of this kind of racial politics. They will rely on veiled threats of communal violence even as they take part in democratic politics. 

However, if we understand that racial identity is just one of many identities we have to balance, then it becomes our duty as thinking persons to set relative priorities on all these identifications. We need to ask ourselves whether we want to draw our moral values and perspective from our common humanity or from our racial identity. As educated, reasoning people, we cannot but find our common humanity the more fundamental value. We cannot but find rationally chosen universal values more important than inherited tribal affiliations.



iii) The ability to root ourselves in our common humanity first and foremost is the prerequisite for the development of a democratic society in which policies are decided by public reasoning rather than determined by violence and manipulation. This is because open public reasoning can only be carried out where there is equal respect for the dignity and rights of all citizens, and such respect must be firmly rooted in an understanding that despite sometimes clashing interests and identities, we are united by a more fundamental common identity: that of a shared humanity created by God. Our common humanity gives us moral obligations to one another, regardless of our lesser affiliations in a way that racial identity does not.




d) We need to arrive at new ways of mediating conflicting claims between the races, new ways of bringing people to the table, of including everyone in the decisionmaking process.



e) These new ways must be based on more open conceptions of who we are. Malaysia’s major races have lived together not just for decades but for centuries. Their cultures have interacted for millenia. In that time there has been mutual influence, admixture and cross-pollination at a depth and on a scale that our politics, popular culture and educational curriculum has largely pretended does not exist. 

In my own parliamentary constituency, jungle covered, far inland and one of the most remote in the peninsula (it used to be known as Ulu Kelantan and covered half the state, and when I started there I had to travel to it by boat), is a six hundred year old Chinese community, perhaps the oldest in the peninsula, living in peace with their Malay and Orang Asli neighbours. Why pretend that we do not owe so much to each other that we would not be ourselves without each other? At the level at which people actually live we are already inextricably linked to each other. 

It is time to embrace this real diversity in our political and personal lives. Our racial identities are not silos in a cornfield, forever separate, encased in steel, but trees in our rainforest: standing distinct but inexplicable without each other and constantly co-evolving.



16) While giving room to whoever wants to organise and advocate political interests according to our ethnic and religious affinities, we must now, very firmly, assert that such affinities must always recognise the priority and primacy of our common citizenship, our equal dignity, and above all, our common humanity before each other and before God. First we are human beings who are open to one another.



17) My young friends, I am not recommending anything novel. These are cardinal principle of our Constitution and the faiths we profess, most especially of Islam, and of reason itself. Let us have the sense of perspective to see our ethnic identities against these cornerstone principles of religion and ethics, and let us now educate our young, apprentice our youth, and conduct ourselves according to these principles. And then let us have a new beginning for Malaysia.

Tengku Razaleigh Hamzah
Sunday, 9 August 2009 – Prince Phillip Lecture Theatre, Melbourne University
Seminar Pembangunan InsanKelab Umno Melbourne

Monday, 10 August 2009

Model ISA PR

Lidah Berbelit

“Ianya merupakan persetujuan yang dibuat antara Parti Komunis China dengan rakyat: Kami akan membenarkan kalian menjadi kaya, tetapi kalian harus menyerahkan sepenuhnya kebebasan politik kalian." Zhou Qing.


Zhou, seorang penulis berusia 25 tahun, berperanan menyelaraskan protes-protes di Dataran Bandar Baru Xi’an. Kemudiannya beliau ditahan .


Zhou dipenjarakan selama dua tahun di penjara Xi’an. Beliau ditempatkan bekerja di sebuah kilang dan dikehendaki menghasilkan 12,000 batang mancis sehari. Seandainya gagal untuk mencapai kuota yang dikehendaki, maka makanan akan disekat.

Para pengawal lazimnya memilih di kalangan banduan untuk proses “vaksinasi”, salah satu kaedah intimidasi yang mana tahanan akan disuntik dengan serangga ke dalam torehan kulit pada lengan, mengakibatkan jangkitan secara perlahan dan senyap.

Sebagai hukuman kerana cuba melarikan diri, Zhou dipindahkan ke kem buruh, di mana beliau ditempatkan selama lapan bulan bersama-sama dengan tahanan-tahanan politik berusia 17 dan 18 tahun. Sewaktu masa makan, tahanan-tahanan tua akan membuli para mahasiswa dan merampas makanan mereka.


Sunday, 9 August 2009

Melayu Jangan Takut Melanggar pantang




Usman Awang:Melayu

".....
Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Segala yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
“Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"


”Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?"

".....
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan".


"Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka"


Kassim Ahmad: Dialog

"....
Ada besok pasti ada suria
Aku akan pergi
Dengan seribu jebat si anak tani
Kian lama kita mati dalam setia
Kali ini kita hidup dalam durhaka"

Buanasuara:

Kau carilah ke 7 petala langit
Kau selamilah ke 7 dasar laut
Kau titilah ke 7 penjuru gunung
Kudrat mu ditelan waktu
Peluhmu disapa kedut usia
Destinasi belum pasti kau temui

Bukan di sana yang kau cari
Kembalilah ke dasar diri
Temuilah hati mu sendiri
Di situ kau pasti berhenti
Dan kau temui jalan hakiki.

Wasiat Hamka Untuk PAS Dan UMNO




Dalam rangka memperkasa umat dan membina jiwa merdeka Hamka melihat Islam (ajaran tauhid) sebagai “sumber tenaga kemerdekaan jiwa yang sebenarnya.”
Bagaimanapun, ada kekesalan yang disuarakan oleh Hamka apabila beliau menyatakan,
Cuma sayang, kerana kesedaran di dalam menegakkan agamanya tidak tegas dan jelas, kaum Muslimin yang gagah berani itu kebanyakan hanya dipergunakan tenaganya guna membina kekuasaan orang lain. Setelah orang lain berkuasa, kaum Muslimin itu disingkirkan dan dilarang keras atau dihambat-hambat agar jangan sampai menuntut haknya yang suci".
(Hamka, 1971;205).

Hamka tidak cuma mengajak umat memerdekakan jiwa, tetapi beliau sendiri dilihat sebagai contoh watak manusia berjiwa merdeka. Pemikirannya yang kritis adalah manifestasi kemerdekaan jiwanya. Demikian juga sikap dan tindakan-tindakannya dalam pelbagai peristiwa. Sebagai eksponen faham pembaharuan, beliau memperlihatkan simpati dan dukungan terhadap “Kaum Muda”, tetapi setelah menyaksikan perpecahan umat yang diakibatkan oleh konflik “kaum Tua-kaum Muda” itu beliau menyatakan ketidaksenangannya terhadap konflik seperti itu.

Sementara itu dapat pula dikesan rasa jijik dan mualnya apabila beliau menyaksikan fenomena pengkhianatan kaum intelektual kerana merebut kepentingan peribadi. Fenomena ini diungkapkannya dengan kata-kata,

Ada yang mengungkapkan dengan kata-kata yang lebih kasar, yaitu `kaum intelek yang melacurkan diri” mengkhianati ilmu pengetahuan, lalu menjadi `badut-badut’ yang setia, mengilmiahkan kebohongan.” (Hamka, 1971: 244-246)

Demikianlah Islam sebagai pembangun jiwa merdeka.

Dalam sejarah pembinaan semangat kebangsaan di rantau ini, Islam jugalah yang pertama berperanan menumbuhkan rasa kesatuan ummatik. Hamka dapat menerima “kebangsaan” dengan catatan ia tidak bererti cauvinisme. Dalam polemik antara golongan nasionalis neutral agama dengan golongan yang sama sekali menolak konsep kebangsaan, Hamka berusaha memahami kedua-dua pihak, lalu mengambil jalan menyerasikan nasionalisme dengan Islam. Untuk itu beliau mensyaratkan nasionalisme harus berlandaskan Islam. Jika tidak ia akan menjadi Cauvinisme, perkauman sempit yang bersikap angkuh dan degil,yang di awak segala benar, yang diorang segala bukan! (Hamka, 1981:199).

Sketsa Sidang Pakatan Rakyat

Agenda Khas:

Macamana nak cari duit untuk bayar pampasan kepada peniaga-peniaga dan orang awam yang kerugian berjuta-juta ringgit akibat Demonstrasi Anti-ISA.

Keputusan:

  1. Anwar akan saman puluhan juta Ringgit dari Muhyidin dan sesiapa sahaja yang mengatakan beliau Pengkhianat Bangsa.
  2. PR akan kumpul wang dari penjual-penjual arak dan pelacuran di Selangor melalui ketua samsengnya Ronnie Liu
  3. Jual gambar bogel Eli
  4. Nik Aziz akan tambah dengan wang Royalti minyak(minyak dagu import dari Siam)
  5. Dapatkan sumbangan Along
  6. Guan Eng bantu dari hasil jualan Buah Pala.

Last but not least - Minta bantuan kewangan daripada Persatuan Gay dari seluruh

cakerawala.

Saturday, 8 August 2009

UMNO Jangan 'Pandirkan' Melayu


Selama ini orang Melayu mudah ditakutkan dengan retorik 'ancaman' daripada golongan ekstremis bukan Melayu. Namun pada PRU 13 , isu seumpama itu, yang sering digunakan oleh kerajaan BN untuk mengekalkan kekuasaan mereka sudah hilang nilainya.

Benarkah UMNO ikhlas dalam mempertahankan ketuanan Melayu?Atau mereka lebih suka menggunakan retorik 'kelemahan' dan 'kemiskinan' Melayu untuk menakut-nakutkan orang Melayu supaya terus bergantung harap kepada UMNO. Apakah yang telah mereka lakukan selama ini untuk meningkatkan keyakinan dan martabat orang Melayu? Atau hanya seorang Melayu sahaja yang dibantu..iaitu dirinya sendiri.

Sangat menggusarkan jika UMNO dan BN masih tidak dapat memahami dynamics ini. Di kala rakyat dengan jelas dan terang-terangan telah menolak politik perkauman pada pilihanraya yang lalu, UMNO dan BN masih terperangkap dalam agenda kolot yang diperjuangkan dulu.


Agenda tersebut telah terbukti gagal. Malah agenda tersebut telah gagal di KL, Selangor, Perak dan Pulau Pinang, di mana PR telah menang dengan meyakinkan.

UMNO jangan gunakan debat yang dangkal dengan peluru yang kosong. Berubahlah sebelum diubah. Jangan curi tulang, Selenggaralah tubuh badan UMNO yang sakit itu .

Kalau terlambat, UMNO diibaratkan dinosaur yang sedang menuju self-destruction kerana kedangkalannya untuk memahami kehendak rakyat yang sebenar. Tetapi masih terus menggunakan retorik dengan item yang sudahpun ‘expired’.
Carilah agenda yang boleh menambah nilai kepada 'trade mark' UMNO.

Friday, 7 August 2009

Pergi Jahanamlah Pas dan TGNA


PENGHUNI GUA: KEBIADABAN PEMUDA DAP TERHADAP DR RIDHUAN TEE ABDULLAH.!

Merujuk kepada kenyataan Ketua Pemuda Kebangsaan Parti DAPSY YB Loke Siew Fook, merangkap Ahli Parlimen Rasah yang disiarkan dilaman blog http://sjsandteam.wordpress.com/ yang mengutuk keras Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah, Pengerusi Malaysian Chinese Muslim Associattion (MACMA) mengenai isu anak luar nikah mendiang Teoh Beng Hock.


Blog yang dimaksudkan telah dibuang. Nasib baik ada yang sempat membaca dan menyiarkan semula.

Itulah suara parti yang menjadi dakapan Pas.Tentunya Nik Aziz akan zahirkan pandangan yang positif untuk mempertahankan DAP.

Percayalah Nik Aziz tidak akan pertahankan Dr Mohd Ridhuan. Kalau betul-betul Nik Aziz tidak mempertahankan Dr mohd Ridhuan Tee bermakna TGNA tidak rujuk kepada Quran dan hadis tetapi beliau merujuk kepada pelaksanaan politik David Thomson yg berbunyi

"..dari masa ke semasa anda perlu berbohong dan anda mestilah berbuat demikian dengan pandai dan meyakinkan"

David Thomson adalah peminat prinsip Machiavellan. Kita tunggu apa ulasan Pas dan TGNA.


Itulah sebabnya saya selalu berpegang pada prinsip "akhirnya kebenaran juga yang akan menyerlah. DAP sudah terang-terangan anti Islam.


Tok Guru Nik Aziz patut berkata PERGI JAHANAM DAP bukannya UMNO

Demokrasikan Budaya Fikir


Kita juga harapkan pemimpin UMNO jangan mainkan 'kad bangsa Melayu' sebagai topeng untuk memperdayakan Melayu.

Melalui 'advokasi bangsa' maknanya mereka boleh lakukan apa sahaja sebab Melayu akan tetap sokong kerana bimbang Melayu akan hilang kuasa.

Melayu harus waspada juga dengan pemimpin-pemimpin seumpama ini.

Kepada semua Melayu, "JANGAN BIARKAN PAKAIAN BAJU KEPARTIAN YANG MEWARNAI PEMIKIRAN KITA"

Curilah masa anda buat beberapa saat dalam satu hari, kembara keluar dari kotak kepartian. Perhatikan sekeliling kita melalui stigma 'Quest For knowledge' dalam mencari kebenaran. Jadilah insan yang 'cultural-and knowledge-literate'. Supaya kita dan bangsa kita dan Islam tidak akan diperbodohkan sewenang-wenangnya.


Thursday, 6 August 2009

UMNO,Melayu dan Politik;Melayu Tipu Melayu



“..kalau langkah-langkah untuk memperbaiki(keadaan nasib orang melayu)tidak dibuat dengan cepat, orang Melayu akan bangsat dan papa di tanahairnya sendiri. Saya akan menutup ucapan ini dengan berkata apa yang saya sebut 20 tahun dahulu; Orang Melayu, bangunlah!”. O.T. Dussek Pengetua MPSI. Dalam satu ucapannya pada tahun 1935, terjemahan simpati beliau dengan perjuangan Melayu.
"Bahasa kamu, saya percaya, diucapkan oleh lebih dari 70 juta umat manusia. Ia merupakan satu daripada rumpun-rumpun bahasa yang terbesar di dunia ini. Jangan lupakan hakikat itu. Peliharalah bahasa kamu itu, berusahalah meninggikannya ke tahap yang layak di kalangan bahasa-bahasa dunia. Apabila taraf bahasa kamu tinggi, akan tinggi pulalah taraf bangsa kamu," kata O.T. Dussek kepada pelajar-pelajar MCKK.O.T Dussek adalah Pengetua Pertama Maktab Melayu Kuala Kangsar, dipetik dari buku 'Harun Aminurrashid', oleh Abdullah Hussain (DBP, 1982, ms 13).
MPSI telah mengumpulkan lulusan sekolah Melayu yang terpilih dan dari sinilah munculnya pemimpin-pemimpin politik yang berlatarbelakangkan pendidikan guru seperti Abdul Ghafar Baba(Melaka),Syed nasir Ismail(Johor)Abdul Rahman Talib(Pahang),Senu Abdul Rahman(Kedah).
MPSI dan MCKK dua institusi yang melahirkan pemimpin Melayu dari dua tamadun. Namun mereka dapat mengembelingkan tenaga menjadi 1Melayu bersatu. Ini cerita suatu ketika dahulu.

Sekarang kita nak tanya dimana 'kilang pemimpin Melayu yang berjiwa hamba ?" Setelah kita MERDEKA. Banyak IPT ditubuhkan. Produknya-lahirlah demonstrator jalanan yang hebat.

Kita masih gagal dalam kembara memajukan bangsa Melayu. Ramai lagi bangsa Melayu tidak mampu berfikir sebagai Tuan di bumi sendiri. Melayu masih lagi berfikir sebagai orang yang dijajah. Melayu masih lagi boleh dikerah ke sana ke mari membuat kerja KOSONG berdemonstrasi.

Kita terlepas pandang bahawa setiap pagi ramai anak gadis Melayu dan pemuda harapan bangsa akan keluar bekerja di kedai-kedai milik orang cina. Ada di kedai kasut, kedai menjual tikar getah, kedai menjual bunga, kedai gambar, kedai komputer, kedai perabut ,hinggakan ada yang menjadi 'Badang' mengangkat yang ringan dan yang berat. Kedai alat-alat elektrik, bengkel memperbaiki motosikal(lulusan Giat Mara),kedai barangan hardware dan underwear dan bermacam-macam perniagaan lagi samada yang halal ataupun yang haram.
Tetapi apabila tiba musim pilihanraya, gulungan inilah yang dikerah dan disanjung oleh pemimpin . Mereka dipantau secara bermusim. Macam buah durian, rambutan dan langsat. Ada musim.

Slogan membantu Melayu berkumandang dengan nyaringnya semasa pilihanraya dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya. Selepas Pilihanraya hanya 1Melayu sahaja yang dibantu ; iaitu dirinya sendiri.

Dimana silapnya, adakah perangai Tuah atau perangai Jebat yang mengalir dalam darah daging Melayu??

Dan ditengah-tengah kedua kutub pendirian ini kita inginkan sikap Tun Perak, orang yang tahu mana yang adil dan mana yang zalim dan untuk menegakan keadilan terdapat cara-cara yang berbeda dan pilihan tersebut menuntut kebijaksanaan.

Tun Perak adalah bendahara kesultanan Melaka yang agung. Dibawah pentadbiran beliau Melaka menjadi sebuah empayar yang kaya dan makmur. Tun Perak adalah arkitek kepada satu keteraturan serantau, perdagangan bebas dan kehidupan sosial yang amat kosmopolitan. Di situ juga bermula sistem perundangan dan peraturan. Tanpa sistem perundangan dan peraturan ini Melaka tidak boleh wujud sebagai empayar yang makmur dan pusat perdagangan Asia.

Kita amat memerlukan sifat Tun Perak dikalangan pemimpin UMNO dan Negara.